Välkommen till kennel Ridotto

promenad

Kul att Du hittade hit! Detta är kennel Ridottos nya hemsida. Sidan ger kortfattad information dalmatiner, om mig Åsa Boholm och min dalmatineruppfödning. Den är enbart på svenska. Jag skaffade min första dalmatiner 1972 och sen har jag bara haft dalmatiner, som är ett av mitt livs stora intressen. Uppfödningen startade 1988 och sedan dess har jag fött upp 26 kullar. I min uppfödning prioriterar jag välbalanserade, välgående hundar av klassisk typ. Mentalitet har alltid varit viktigt. Jag vill ha stabila och temperamentsmässigt välbalanserade hundar, de ska ha gott förtroende för människor, vara relativt stresståliga och nyfikna. Alla vuxna hundar i kenneln har känd mental status, dvs de har genomfört MH eller BPH. Hos SKK finns att läsa närmare om BPH.

Dalmatinern är en sportig familjehund som har använts som en vacker gårdshund och följeslagare. Den associeras med stall och hästar och användes som vagnshund. Dalmatinern ska inte vara överdriven på något sätt, inte grov och tung, inte späd och lätt, varken hög eller lågställd. Den ska vara ”lagom” och proportionerlig. Den ska ha ett vaket och intelligent uttryck. Rörelserna ska vara taktfasta och vägvinnande. Traven ska flyta fram och rörelserna ska vara välbalanserade,  lätta och lediga. Som engelsmännen en gång sa om dalmatiner ”they don’t walk on their spots”. Mitt ideal och rättesnöre när det gäller formuleringen av dalmatinerns rastyp  beskrivs i  den rasstandard som gäller för The Kennel Club, den brittiska kennelklubben. När det gäller temperament föredrar jag ”medium” energinivå. Jag vill ha dalmatinern ganska lugn och sansad, samtidigt nyfiken och orädd. Den ska fungera bra med andra hundar och främmande människor och helst inte ha nämnvärd jaktlust. Den ska vara följsam och lyhörd utan att vara överdrivet vek och försiktig och den ska ha lätt för at koppla av och varva ner.

Under åren har jag ägnat mig mycket åt utställning och lydnadsträning och tävling. Jag har tränat och tävlat 10 olika dalmatiner som alla blivit lydnadsmeriterade. Jag är mest stolt över T-Cart Jambalaya som blev lydnadschampion (en av ytterst få inom rasen) 1996. När mentalproven kom för ca 20 år deltog jag aktivt i många år. Det var intressant och lärorikt. Information om Ridotto-hundar, full stamtavla, utställningsmeriter, mentalbeskrivning, resultat av höftledsröntgen, avkommor mm. finns på SKK:s hunddata. Det är bara att söka på hundens namn så kommer alla officiella uppgifter upp.

Jag kommer successivt när jag har tid och lust att lägga till mer och mer material. Eftersom den nya sidan kommer att vara mycket lättare att hantera kommer jag också att kunna uppdatera oftare.   På Facebook (Åsa Boholm) uppdaterar jag regelbundet aktiviteter och händelser. Skicka vänförfrågan så kan du följa nyheter och se bilder av mina (och andra hundar) och förstås mina hästar. Hoppas Du ska ha nytta och nöje av sidan.

Nattens Arthur och Chandhally Snowflake
Nattens Arthur och Chandhally Snowflake