Utfodring

I skogen är det trevligt med en godisstund!
I skogen är det trevligt med en godisstund!

Få områden idag upptar hundägare så mycket som utfodring. Vad ska hunden äta? Alla vill det bästa för sin hund och idag finns ett enormt utbud av alternativ. Torrfoder i alla de sorter, veterinärfoder, rasfoder, lågbudgetfoder, exklusiva foder med specialingredienser, sen kommer färskfoder av olika slag, hemmablandningar … Alla säger olika och  trender kommer och går. Än ska hunden inte äta vete, sen är det spannmål, sen ska den inte äta ben, sen ska den äta ben, osv.

Eftersom hundmatsbranschen är en industri som mobiliserar veterinärmottagningar, butiker, uppfödare, och en ”föståsigpåare” av allehanda slag är det väldigt svårt för den vanliga hundägaren att bilda sig en uppfattning. Det finns mycket pengar att tjäna i denna genomkommersialiserade bransch och alla har intresse av att sälja in ”sina” produkter.

Själv är jag ”old school” när det gäller utfodring av hund. När jag började med dalmatiner på riktigt 1981 kom jag i kontakt med Anne-Marie Hammarlund (kennel Dallas). Genom henne lärde jag mig massor. Sunt förnuft i kombination med grundläggande näringslära. Anne-Marie förespråkade ”hemmablandad” hundmat framför fabrisktillverkade torrfoder. Det hade hon lärt i sig av de engelska dalmatineruppfödare som var hennes läromästare. Detta var uppfödare som varit aktiva sen mellankrigstiden och som hade sin storhetstid på 1950-1960-1970 talet.  I England, hundlandet framför andra, utfodrades hundarna av tradition med ”dog bisquits” (stenhårda hundkex bakade av fullkornsvete) blandat med rått kött. Till detta gavs benmjöl (mineraler) och vitaminer.  Anne-Marie importerade PEAK, ett bakat engelskt vetefoder (såg ut som torkade små bitar av grahamsbröd).

Jag började fodra enligt detta system 1982 och har fortsatt med detta sedan dess. Idag äter mina hundar Magnusson ekologiskt bakat vete (Magnusson Blanda kallas det) blandat med Franks Hunnafor (müsli med puffat ris och vete och torkade grönskaer). Jag tillsätter fryst nötkött och fryst vom (från Bravo) vitaminer (Hypermix valp vitaminpulver) och lite solrosolja. Mina hundar har aldrig hudproblem eller klåda eller problem med magen. De är fina i hullet och pälsen. Och de äter sin mat med god aptit. De får lite hårda hundkex att tugga på då och då.

Ridotto Venanzio leker i sin vattenblaja den varma sommaren 2014
Ridotto Venanzio leker i sin vattenblaja den varma sommaren 2014

 

Dalmatineruppfödning sedan 1988