En valp från kennel Ridotto

P1-Kullen foto Å Thorstensson

Första tiden

En vecka innan dagen för väntad valpning får tiken flytta till ett eget rum i lugn och ro. Där har hon sin valplåda som som står i ett rum avskilt från de andra hundarna. När valparna fötts tillbringar de sina första tre veckor i valplådan i valprummet. Valpar är blinda och döva när de föds och de behöver värme, mat och skötsel av tiken. När de är 10 dagar – 2 veckor börjar de öppna ögonen och de börjar också höra så smått.

Dalmatiner kan vara döva. Dövheten sammanhänger med den vita färgen som egentligen är avsaknad av pigment. Därför är det verkligen viktigt när man köper en dalmatiner att man tar reda på hur och om valpen hörseltestats. Man vill ju ha en hund som hör och inte en som är döv! Att ha en döv hund innebär stora problem i vardagen och är inget att rekommendera. Uppfödaren har ett stort ansvar när det gäller att verkligen kontrollera valparnas hörsel.

Om hörseltest – så här gör jag

Valpar föds döva och öronen öppnas vid 2-2,5 veckor. När mina valpar är ca 10 dagar börjar jag handmata dem 2-3 ggr per dag med fin rå nötfärs och äggula. Jag utgår alltid ifrån att alla valparna är döva till jag är absolut säker på motsatsen. När de  är 10 dagar har också prickarna börjat komma så smått och då börjar det gå att se skillnad på dem. När jag börjar matningen smackar jag ganska distinkt några gånger och obeserverar om någon reagerar. Den valp som reagerar först tar jag upp direkt och matar. Sen lägger jag den för sig, inte bland de andra valparna. Sen smackar jag igen – observerar – och tar den som reagerar först och så fortsätter jag.

Efter några dagar lär sig valparna att det smackande ljudet betyder ”köttfärs” som de tycker är jättegott. Man kan då se att de reagerar mer och mer. Jag noterar hela tiden mycket noga vilka som reagerar och vilka som inte gör det. Eftersom jag matar dem i ordning efter hur de reagerar och sätter de matade för sig – jag vill ju inte att de ska ha dubbel dos köttfärs – ser jag ju alltid vilka jag har kvar och de är de som reagerar långsammare eller inte alls. När de är 3,5 veckor gamla brukar de vara så väldrillade att när man kommer in i rummet och skall börja matningen och de hör det smackande ljudet så flyget dom upp som popcorn. Då har de också lärt sig andra ljud som har med matningen att göra t ex att jag tar i låset till grinden till hundrummet.

Jag kräver vidare att valpar som är 3,5 veckor skall gå att väcka direkt från sovande och att jag tydligt skall kunna observera att de vaknar just av ljudet och inte av något annat. Valpar som vid 3 1/2 – 4 veckors ålder inte distinkt reagerar och kan väckas direkt från sovande av det smackande ljudet VARJE GÅNG klassar jag som döva.Valparnas hörselutveckling skiljer sig lite i tid från en individ till en annan. det kan ta fem dagar ibland nästan 7 dagar från att den första hör till att den sista börjar höra. Vissa är tidigare i utvecklingen, andra senare och därför får man ha lite tålamod.

Men en valp som inte reagerar när den uppnått 4 veckor dömer jag ut som döv. En valp som jag inte är 100% säker på att den hör tar jag till veterinären för avlivningen innan 4 veckors ålder. Jag behåller inte en sådan valp längre för att se om den bättrar sig. Jag fortsätter sedan att vara observant på de hörande valparna hela tiden. Min utgångspunkt är alltid att alla valparna är döva till jag motbevisat mig själv om motsatsen. Det är ett helt annat sätt att resonera än att utgå från att de hör och fråga sig om man eventuellt kanske kan ha någon döv.

Dövhet kan slå väldigt snett och har man otur kan det vara riktigt många döva i en kull. Det är inte så vanligt men det händer.Jag brukar inte regelmässigt BAER testa mina valpkullar. Jag vill kunna testa mina valpar själv och jag kan ha BAER som ett komplement till min egen metod men inte som en ersättning. Om jag själv med min egen metod har bedömt att en valp är döv vad skulle jag göra med den om testen visade att valpen var OK?

Efter 4 veckor

När valparna blivit fyra veckor har de börjat bli små hundar som vill upptäcka världen. Då får de flytta från valplådan. De får komma ut i huset till en början i hallen med omgivningar och sedan alltefter de växer och blir mer nyfikna får de mer utrymme. Vid 5 veckor får de komma ut i köket med de andra hundarna. Vid 6 veckor brukar de kunna vara ute korta stunder även om vädret är lite dåligt. Jag är mycket noga med att valparna skall börja vänja sig att vara utomhus, att de börjar lära sig att göra ifrån sig ute vilket underlättar rumsrenhetsträningen senare.

De skall också lära sig att komma på en gång när man kallar. Då är grunden redan lagd för en bra inkallning! Vid 7 veckor brukar de verkligen uppskatta att vara ute – kanske inte mer än 10 minuter om det är kallt och ruggigt och längre stunder om det är fint väder. Vi bor i ett villaområde och jag brukar ha valparna på framsidan. Det blir många intryck. Hundar som går förbi, människor, barn, bilar, mopeder och arbetsfordon. Bra miljöträning med andra ord.

Titta på valpar

Från och med att valparna blivit 4 veckor är besök välkomna. När vi har valpar brukar huset vara fullt på helgerna: valpköpare, vänner och bekanta, grannar och alla möjliga intresserade. Själv tycker jag bara det är bra eftersom besöken innebär fin social träning för valparna. Jag uppmanar valpköpare att komma så ofta de vill mellan 4 och 8 veckor. Dessutom finns då gott om tid att gå igenom och besvara diverse praktiska frågor kring valpköpet, valpens skötsel och uppfostran. Men bara på helgerna eftersom jag arbetar i veckorna och behöver ha arbetsro och tid att sköta egna hundar och valpar och annat som ska göras hemma.

Välja valp?

Givetis tar jag hänsyn till valpköpares önskemål om kön och färg. Men jag låter sällan valpköpare själva fritt ”välja” valp i kullen. Jag vill gärna ha ett ord med i laget här eftersom det är jag som ser valparna och har en uppfattning om deras temperament och andra egenskaper.Vissa valpar vill bestämma mer, de har mer ”åsikter” och en mer dominant läggning medan andra är mer fogliga och underordnar sig lättare. Vissa är jättelivliga och nyfikna medan andra är lugnare. Jag försöker passa ihop en viss familj med en viss valp.

Om valpen

När valparna är 6 veckor försäkrar jag in dem hos Sveland med en försäkring som heter Sveland Junior. Detta är en vilande försäkring vilket innebär att den gäller för veterinärvård om valpen skulle skadas eller bli sjuk och att den har ett livvärde om valpen skulle dö eller behöva avlivas. Försäkringen följer med valpen vid försäljning och valpköparen betalar premien. På detta sätt blir det ingen karenstid (tid som valpen är oförsäkrad). Valparna är också Dolda fel försäkrade hos Sveland. Denna försäkring täcker eventuella fel som enligt Konsumentköplagen klassificeras som ”dolda” dvs att de förelåg vid köpetillfället men inte kunde upptäckas vid en normal undersökning (t ex veterinärbesiktning).Valpen leveras avmaskad, vaccinerad. veterinärbesiktigad och registrerad i SKK. Jag skickar med matlista och råd om skötsel och träning/uppföstran samt betalar in medlemskap första året i SDS (Svenska Dalmatiner-Sällskapet). Jag vill gärna ha fortlöpande kontakt med mina valpköpare och jag delar med mig av råd och kunskaper gällande allt jag har lärt mig och kan om hundar. Detta gäller givetvis under hundens hela liv!

Dokument

Rasinformation Dalmatiner

Anvisningar Valp 2019

Matlista 2019

Matlista och utfodringsanvisningar 2022

Hundsport Special 4/17: artikel om LUA dalmatiner

Hundsport: artikel om Cesar Millan

Ridotto Teodora med valpar ur V2-kullen (2014)

Dalmatineruppfödning sedan 1988